ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

Σπίλοι – οι γνωστές μας ελιές

Το δέρμα αποτελεί ένα από τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Με την πάροδο του χρόνου αλλά και με την επίδραση διαφόρων παραγόντων, εμφανίζονται σε αυτό αλλοιώσεις που μπορεί να ποικίλουν από εντελώς αθώες, που προκαλούν μόνο αισθητικές δυσμορφίες, μέχρι κακοήθειες με πολύ άσχημη βιολογική συμπεριφορά.

Η έγκαιρη διάγνωση των δερματικών αυτών βλαβών και η κατάλληλη θεραπευτική τους αντιμετώπιση είναι κεφαλαιώδους σημασία για όλους μας.

Οι καλοήθεις δερματικές αλλοιώσεις

Οι αλλοιώσεις του δέρματος πιο συχνά είναι καλοήθεις και μπορεί να αφορούν σε απλές δυσχρωμίες όπως είναι οι κηλίδες , το μέλασμα, τα αιμαγγειώματα, οι αιματολίμνες κ.α , είτε σε αθώους σπίλους (τις γνωστές μας ελιές), είτε σε υπερκερατώσεις (υπερπλασία της κερατίνης στιβάδας του δέρματος), είτε σε άλλου είδους καλοήθεις νεοπλασίες είτε τέλος σε κυστικά μορφώματα.

Καλό είναι να παρακολουθούμε τους σπίλους μας ανά 6μηνο, λόγω της αυξημένης πιθανότητας που υπάρχει σε ορισμένους από αυτούς να εξαλλαχτούν σε κακοήθεις. Κάθε χρόνο αυξάνεται η επίπτωση του μελανώματος και άλλων κακοηθειών του δέρματος στη χώρα μας, εξαιτίας της έντονης ηλιοφάνειας και του προβλήματος από την τρύπα του όζοντος τα τελευταία 15 χρόνια.

Πως αντιμετωπίζονται

Οι παραπάνω δερματικές βλάβες, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθός, τους μπορούν να αφαιρεθούν με διαφόρων ειδών laser, είτε χειρουργικά, κατά την κρίση του γιατρού και πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον ασθενή.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει η δυνατότητα και δεν είμαστε 100% σίγουροι για την κλινική διάγνωση, καλό είναι οι βλάβες αυτές (ολόκληρες ή τμήμα αυτών) να αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση μετά από την αφαίρεσή τους.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει τις περισσότερες φορές στο ιατρείο, χωρίς ή με τοπική αναισθησία.

Οι κακοήθεις δερματικές αλλοιώσεις

Περισσότερη προσοχή χρειάζονται οι βλάβες που χαρακτηρίζονται προκαρκινικές, όσες έχουν αυξημένη πιθανότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να υποστούν κακοήθη εξαλλαγή και βέβαια οι καρκίνοι του δέρματος, που ανάλογα με τον ιστολογικό τους τύπο μπορεί να έχουν ήπια ή πιο επιθετική βιολογική συμπεριφορά.

Όλες οι παραπάνω είναι αναγκαίο να αφαιρούνται χειρουργικά και να αποστέλλονται για βιοψία ώστε να γνωρίζουμε την ακριβή φύση της βλάβης.

mixanima-diagnosi-spilon

Όπως είναι κατανοητό σε κάθε περίπτωση δερματικών αλλοιώσεων, απαραίτητη είναι η ορθή κλινική διάγνωση που θα καθορίσει και το είδος της θεραπείας. Όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία για πιθανή κακοήθεια ή έστω αμφιβολία για την καλοήθη φύση μίας βλάβης, είναι πιο ασφαλές να αφαιρείται αυτή χειρουργικά και να εξετάζεται ιστολογικά.

Καταρρίπτοντας τους μύθους

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μία παλιά εντύπωση που έχουν αρκετοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι «δεν κάνει να πειράζουμε τις ελιές μας γιατί μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο» είναι λανθασμένη και δυνητικά πολύ επικίνδυνη.

Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να διαγνώσει ορθά και να θεραπεύσει με τον καλύτερο τρόπο, τόσο από ιατρικής όσο και από αισθητικής άποψης, κάθε είδους δερματική βλάβη ή αλλοίωση με απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς.

Ποιοι σπίλοι πρέπει να εξετάζονται

Σπίλοι που παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά πρέπει να εξετάζονται:

Α : Asymmetry
Ασυμμετρία του σχήματος του σπίλου. Εάν χωρίσουμε με μία νοητή κάθετη γραμμή στην μέση τα δύο μέρη δεν είναι όμοια μεταξύ τους.
Β : Border
Περιφέρεια της βλάβης, τα όρια της βλάβης είναι συχνά ακανόνιστα θολά ή ανώμαλα και το χρώμα της βλάβης εκτείνεται και στα γύρω σημεία
C : Color
Το χρώμα της βλάβης δεν είναι ομοιόμορφο με πιθανές αποχρώσεις του μαύρου, καφέ, γκρι, ροζ και μπλε
D : Diameter
Υπάρχει αλλαγή στο μέγεθος και στην διάμετρο με συνήθη αύξηση. Το μελάνωμα είναι συνήθως 6 mm
E : Elevation
Έπαρση του σπίλου, διογκωμένος και ψηλαφητός
P : Pruritus
Κνησμός που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία

Όνομα: (υποχρεωτικό)

Επίθετο: (υποχρεωτικό)

Email: (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο: (υποχρεωτικό)

Δεν είμαι ρομποτ:

 ΔΡ. ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ –  ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣΟ Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και Διευθύνοντα Συμβούλου των Ιατρείων Πλαστικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, καθώς και του Διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» Αποτελεί μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.), καθώς και των Διεθνών Εταιριών: ISPRAS, HESPRAS, EBOPRAS, IPRAS.