ΛΙΠΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (fat grafting) – Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ

Θεωρείται η πιο εξελιγμένη και hot επέμβαση αυτή τη στιγμή στην Αμερική και εφαρμόζεται από τον δρα Μπουκουβάλα, στα Κέντρα Πλαστικής Χειρουργικής Αναγέννηση.

Τι είναι η λιπομεταμόσχευση;

Πραγματοποιείται από πλαστικούς χειρουργούς μετά την αφαίρεση τοπικού λίπους (λιποαναρρόφηση) από σημεία του σώματος όπου περισσεύει (κοιλιά, γλουτούς, αστραγάλους) και του προσώπου (διπλοσάγονο).

Το υλικό αυτό συλλέγεται και στη συνέχεια επανατοποθετείται σε άλλες περιοχές (lipofilling=λιπομεταμόσχευση) που το χρειάζονται, ώστε να επιτευχθεί ένα αρμονικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να πάρει κάποια ποσότητα από την κοιλιά και να την προσθέσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή, όπως το πρόσωπο, για να τονώσει τα χείλη ή τα ζυγωματικά.

Τέλος η λήψη λίπους αποτελεί σημαντική συμπληρωματική τεχνική στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η πλαστική των βραχιόνων, η γυναικομαστία, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και στην υπερσύγχρονη εκδοχή της μειωτικής του μαστού.

Η διαδικασία

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη, δηλαδή ο ασθενής αναπνέει από μόνος του και δεν πονάει. Στην αρχή γίνεται λιποαναρρόφηση με την έγχυση ειδικού διαλύματος τοπικής αναισθησίας στην προβληματική περιοχή. Ακολουθεί η αφαίρεση του λίπους με τη χρήση λεπτών εργαλείων. Στη συνέχεια το λίπος υποβάλλεται σε κατάλληλη επεξεργασία και επανεισάγεται στο σώμα διορθώνοντας ατέλειες ή ενισχύοντας αισθητικά άλλα σημεία στο πρόσωπο (ρινοπαρειακές ρυτίδες, ζυγωματικά κ.λπ.).

Τα πλεονεκτήματα

Η λιπομεταμόσχευση υπερέχει της χρήσης ενέσιμων υλικών (fillers) όσον αφορά τη διάρκεια και την ποιότητα του αποτελέσματος, αλλά και το κόστος. Επίσης, επειδή το λίπος είναι δικό μας υλικό, δεν υπάρχει περίπτωση εμφάνισης αλλεργικού επεισοδίου. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει το πόσο θα κρατήσει το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη απώλεια βάρους μετά την επέμβαση.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Η λιπομεταμόσχευση με τοπική αναισθησία και μέθη είναι μια ασφαλής μέθοδος. Ίσως υπάρξουν ελάχιστες μελανιές εκεί από όπου λαμβάνεται το λίπος, ενώ το οίδημα υποχωρεί σε λίγες μέρες. Οι ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μέσα σε 1-2 ημέρες.

Πού εφαρμόζεται;

Η λιπομεταφορά μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε σε πρόσωπο ή σώμα. Επιλέγεται επίσης πολύ συχνά στην αυξητική του στήθους όταν δεν είναι επιθυμητή η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Ακόμα ενδείκνυται για την ανόρθωση των γλουτών. Η λιπομεταμόσχευση συστήνεται και για το πρόσωπο, κυρίως για τις ρινοπαρειακές αύλακες και τα ζυγωματικά.

Τα βλαστοκύτταρα

Η τεχνική της λιπομεταφοράς δεν βασίζεται μόνο στα λιποκύτταρα αλλά και σε μεγάλο αριθμό βλαστοκυττάρων. Το εμπλουτισμένο με βλαστοκύτταρα λίπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιοχές όπου υπάρχουν παλιές ουλές και να τις βελτιώσει αισθητά. Επομένως η λιπομεταμόσχευση, εκτός βέβαια από αισθητικούς, γίνεται και για αναπλαστικούς λόγους.

Μπορεί να εφαρμοστεί από την ηλικία των 18 ετών περίπου.

Η λιπομεταμόσχευση με τοπική αναισθησία και μέθη είναι μια ασφαλής μέθοδος η οποία δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή. Οι ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μέσα σε 1-2 ημέρες.

 ΔΡ. ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ –  ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣΟ Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και Διευθύνοντα Συμβούλου των Ιατρείων Πλαστικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, καθώς και του Διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» Αποτελεί μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.), καθώς και των Διεθνών Εταιριών: ISPRAS, HESPRAS, EBOPRAS, IPRAS.