ΑΝΙΣΟΜΑΣΤΙΑ

Περισσότερος από τον μισό γυναικείο πληθυσμό παρουσιάζει μορφολογικές διαφορές στους μαστούς, χωρίς όμως σημαντικό αντίκτυπο. Υπολογίζεται πως περίπου το 5,2% των αισθητικών επεμβάσεων που γίνονται στο στήθος, πραγματοποιούνται για την διόρθωση της ανισομαστίας.

Τι είναι η ανισομαστία

Με τον όρο ανισομαστία χαρακτηρίζουμε την ασυμμετρία στο μέγεθος, στο σχήμα, στην θέση των 2 μαστών ή ακόμα και της θηλής. Η ανισομαστία μπορεί να είναι ανεπαίσθητη ή να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους μαστούς. Η ανισομαστία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας, προκαλώντας της χαμηλήαυτοεκτίμησηαυτοπεποίθηση ή ακόμα και κατάθλιψη.

Επηρεάζει όμως και πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητάς της, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες σχετικά με την προσαρμογή των ρούχων ή του στηθόδεσμου.

Ποιες είναι οι κατηγορίες ανισομαστίας

Οι κύριες κατηγορίες ανισομαστίας είναι οι εξής:

 • Ασυμμετρία σχήματος
 • Ασυμμετρία μεγέθους
 • Ασυμμετρία θηλών
 • Ασυμμετρία στην περιοχή γύρω από την θηλή
 • Ασυμμετρία του δέρματος κάτω από το στήθος

Διορθώστε την ασυμμετρία και τις ατέλειες του στήθους σας

Είδη Ανισομαστίας

Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι ασυμμετρίας:

 1. Αναπτυξιακή ασυμμετρία/Ανισομαστία

Η αναπτυξιακή ασυμμετρία είναι το πιο κοινό είδος ανισομαστίας. Κατά την αναπτυξιακή ασυμμετρία, οι μαστοί έχουν κανονικό σχήμα, αλλά παρουσιάζουν διαφορά στο μέγεθος. Ένα ακόμα κοινό είδος ανισομαστίας που εμπεριέχεται σε αυτή την κατηγορία, είναι όταν ο ένας μαστός είναι μικρός και έχει κωνικό σχήμα και ο άλλος είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος, χωρίς κωνικό σχήμα και με πτωτική τάση.

 1. Σωληνωτός Μαστός

Ο σωληνωτός μαστός αποτελεί μια ανωμαλία η οποία αφορά στο σχήμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μαστός έχει ένα σωληνοειδές σχήμα, το παρέγχυμα του εγκλωβίζεται και περιορίζεται πίσω από τη θηλή και συνήθως έχει πολύ μικρό μέγεθος, με πτωτική τάση και δυσανάλογα μεγάλη θηλή.

 1. Σύνδρομο Poland

Το συγκεκριμένο σύνδρομο αποτελεί μια εκ γενετής ανατομική ανωμαλία. Προκύπτει στην περίπτωση που εντοπίζεται απουσία των υποκείμενων μυών και σε ορισμένες περιπτώσεις, των πλευρών. Το σύνδρομο αυτό προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη του θώρακακαι του άνω άκρου.

Ιδανικό σχήμα στήθους, όγκος και ελαστικότητα

Προτεινόμενες Θεραπείες/Τεχνικές ανά περίπτωση ανισομαστίας

Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης της ανισομαστίας, θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες:

 • Το μέγεθος των μαστών
 • Το σχήμα των μαστών
 • Την επιθυμία να διορθωθεί ο ένας ή και οι δύο μαστοί

Στην περίπτωση που το πρόβλημα της ανισομαστίας εντοπίζεται μόνο στο μέγεθος, τότε υπάρχουν οι εξής 3 επιλογές:

 • Η 1η επιλογή είναι να μεγαλώσει ο μικρότερος μαστός με την προσθήκη ενός ειδικού ενθέματος σιλικόνης ή με την μεταφορά λίπους στο σημείο. Η επέμβαση της αυξητικής μαστών αποτελεί μια άριστη επιλογή για την διόρθωση της ασυμμετρίας, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει πτωτική τάση των μαστών και αφήνει ελάχιστες ουλές.
 • Η 2η επιλογή είναι να μικρύνει ο μεγαλύτερος μαστός με μια επέμβαση μειωτικής στήθους. Η συγκεκριμένη επέμβαση θα αφήσει ορισμένες ουλές στο στήθος, αλλά συνήθως προσφέρει μια καλύτερη μακροχρόνια λύση, σε σύγκριση με την απόκτηση ενθεμάτων στήθους.
 • Η 3η επιλογή είναι να εφαρμοστεί και στους 2 μαστούς η ίδια τεχνική επέμβασης, είτε πρόκειται για αυξητική στήθους, είτε για μειωτική, αλλά σε διαφορετικό ποσοστό στον κάθε μαστό, ώστε να επέλθει η συμμετρία μεταξύ τους.

Μετά Την Επέμβαση για την διόρθωση της ανισομαστίας

Μετά την επέμβαση για την διόρθωση της ανισομαστίας, η ανάρρωση της ασθενούς θα εξαρτηθεί από την μέθοδο της επέμβασης στην οποία έχει υποβληθεί. Οι κίνδυνοι της επέμβασης της ανισομαστίας δεν είναι υψηλοί, όμως εξαρτώνται από την συγκεκριμένημέθοδο της εκάστοτε επέμβασης.

Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα με την υπογραφή του Dr. Μπουκουβάλα

Αποτελέσματα επεμβάσεων ανισομαστίας (πριν & μετά)

Αυτό που έχει σημασία να κατανοήσει η κάθε γυναίκα, είναι πως δεν υπάρχουν μαστοί που να είναι απόλυτα ίδιοι μεταξύ τους. Η επέμβαση μπορεί να προσεγγίσει την συμμετρία κατά 90%, καθώς τις περισσότερες φορές, εφαρμόζεται διαφορετική τεχνική στον κάθε μαστό.

Συνδυασμός ανισομαστίας με άλλες επεμβάσεις

Η επέμβαση για την διόρθωση της ανισομαστίας μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις που θα χρειαστούν, όπως:

Οι συνδυασμοί είναι πολλοί, καθώς η κάθε περίπτωση ανισομαστίας είναι μοναδική και αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

 

Ο Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας, είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες πλαστικούς χειρουργούς,  Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Metropolitan»Διευθυντής της εταιρείας πλαστικής χειρουργικής και Αναγεννητικής Ιατρικής «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με 32 έτη εμπειρίας και 15.000 χειρουργικά περιστατικά, μπορεί να σου προσφέρει ένα εναρμονισμένο σωματικό αποτέλεσμα, καθώς και την εμφάνιση που πάντα ονειρευόσουν.

Έλα σήμερα κιόλας σε επικοινωνία μαζί του και κλείσε το ραντεβού σου.

Κλείστε το ραντεβού σας

ΔΡ. ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ –  ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ | Ο Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και Διευθύνοντα Συμβούλου των Ιατρείων Πλαστικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, καθώς και του Διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» Αποτελεί μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.), καθώς και των Διεθνών Εταιριών: ISPRAS, HESPRAS, EBOPRAS, IPRAS.