Λιπογλυπτική – Λιπομεταμόσχευση Σώματος

FAT GRAFTING

Fat Grafting

FAT GRAFTING – ΛΙΠΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Στη λιπογλυπτική, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή όπως στο πρόσωπο, στα χείλη, ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.

Τι είναι η λιπομεταμόσχευση;

Είναι η επέμβαση μόδα πλέον για τις Η.Π.Α. που πραγματοποιείται από Πλαστικούς Χειρουργούς μετά από την αφαίρεση ανεπιθύμητου τοπικού λίπους σχεδόν από κάθε μέρος του σώματος όπως πρόσωπο, λαιμό (διπλοσάγωνο), μαστό, κοιλιά, γλουτούς, έσω και έξω μηρούς, ψωμάκια, γόνατα, αστραγάλους και γυναικομαστία.

Όπως είπαμε, με τη λιποαναρρόφηση αφαιρείται το λίπος που περισσεύει σε κάποια περιοχή του σώματος.

Το λίπος αυτό συλλέγεται και στη συνέχεια μπορεί να επανατοποθετηθεί σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος (lipofilling = λιπομεταμόσχευση) που το χρειάζονται, ώστε ν’ αποκτήσει το σώμα τέλεια αρμονία.

Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή όπως στο πρόσωπο, στα χείλη, ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.

Η λήψη του λίπους μπορεί να εφαρμοσθεί καταρχάς σε ολόκληρο το σώμα, εκεί όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως σε γλουτούς, μηρούς, κοιλιά και μπράτσα. Ιδιαίτερη λήψη λίπους μπορεί να γίνει και από την περιοχή του λαιμού (προγούλι), όπου μπορεί να εφαρμοσθεί είτε ως μεμονωμένη περιοχική λιποαναρρόφηση είτε ως στα πλαίσια του lifting στην περιοχή του προσώπου-λαιμού.

Τέλος, η λήψη λίπους αποτελεί σημαντική συμπληρωματική τεχνική στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η πλαστική των βραχιόνων, η γυναικομαστία, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και στην υπερσύγχρονη μορφή της μειωτικής του μαστού.

Ο Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και Διευθύνοντα Συμβούλου των Ιατρείων Πλαστικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, καθώς και του Διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» Αποτελεί μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.), καθώς και των Διεθνών Εταιριών: ISPRAS, HESPRAS, EBOPRAS, IPRAS.

Πως Εκτελείται Η Λιπομεταμόσχευση;

Η επεμβαση γίνεται υπο τοπική αναισθησία και μέθη δηλαδή ο/η ασθενής δεν λαμβάνει γενική αναισθησία, αναπνέει από μόνος του αλλα παράλληλα δεν πονάει και σύντομα μετά την επέμβαση είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του.

Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά στο στάδιο της λιποαναρρόφησης,  την έγχυση στην περιοχή που επιθυμούμε να αφαιρέσουμε λίπος, μεγάλης ποσότητας ειδικού διαλύματος τοπικής αναισθησίας. Κατόπιν τούτου γίνεται η αφαίρεση του λίπους με τη χρήση λεπτών εργαλείων στα πλαίσια της λεγόμενης λιποαναρρόφησης υψηλής ευκρίνειας.

Εν συνεχεία το λίπος αυτό μετά την κατάλληλη επεξεργασία ( φυγοκέντρηση, κάθαρση, συμπύκνωση ) επαναεισάγεται στο σώμα διορθώνοντας ιδανικά ζώνες ατέλειας ή ενισχύοντας αισθητικά άλλες σωματικές περιοχές όπως στο πρόσωπο (ρινοπαρειακές ρυτίδες, ζυγωματικά τόξα κ.τ.λ.)

Ιδιαίτερη μνοία οφείλει να γίνει στην αντιδιαστολή της χρήσης του λίπους μας σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο υλικό (fillers). Το λίπος μας αποτελεί ένα υλικό στο οποίο εξ ορισμού δεν μπορεί να εμφανίσουμε το οποιοδήποτε επεισόδιο αλλεργίας μιας και προέρχεται απο το ίδιο μας το σώμα.

Επίσης η διόρθωση που γίνεται με λίπος έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάνει μέχρι και την δεκαετία κάτι που διαφέρει τρομακτικά απο το ένα με ενάμιση έτος που διαρκούν οι διάφορες μορφές υαλουρονικού οξέος. Αποτελεί δε και την οικονομικότερη μέθοδο αν προσμετρήσουμε τις ποσότητες υαλουρονικού που θα χρειαζόταν κανείς σε όλα αυτά τα έτη που διαρκεί το αποτέλεσμα μιας λιπομεταμόσχευσης.

Συνεπώς η λιπομεταμόσχευση υπερέχει σαφώς της χρήσης ενέσιμων υλικών σε διάρκεια συντήρησης του αποτελέσματος, σε ποιότητα αποτελέσματος λόγω της άνεσης που έχουμε να λιπομεταμοσχεύσουμε όση ποσότητα λιποκυττάρων απαιτούνται αλλά και σε κόστος θεραπείας λόγω της πολυετούς διάρκειας του αποτελέσματος.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

by Dr. Boukouvalas