Ωτοπλαστική

Τι είναι η ωτοπλαστική (πλαστική αυτιών)

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που ασχολείται με την διαμόρφωση του πτερυγίου του ωτός είτε λόγω αισθητικής δυσμορφίας που υπήρχε από τη γέννηση είτε βλάβης του μετά από ατύχημα.

Η αποδεκτή γωνία μεταξύ πτερυγίου του ωτός και κεφαλής είναι μεταξύ 20 και 30 μοιρών, οτιδήποτε ανώτερο αυτής θεωρείται αφεστώς ούς (πεταχτά αυτιά).

Η διόρθωση των αφεστώτων ώτων, που αποτελεί και την συντριπτική πλειονότητα των χειρουργείων ωτοπλαστικής, γίνεται σε παιδική ηλικία κυρίως στο ανδρικό φύλο έτσι ώστε να αποφευχθούν τα επικριτικά σχόλια των συμμαθητών στο σχολείο.

Στο γυναικείο φύλο η κάλυψη με τα μακριά μαλλιά συγκαλύπτει το πρόβλημα έως το πέρας της εφηβείας ενώ μετέπειτα η ανάγκη για αλλαγή στην κόμμωση (κότσος π.χ.) ωθεί στην διενέργεια της επεμβάσεως.

Πως πραγματοποιείται η πλαστική στα αυτιά & πόσο χρόνο διαρκεί συνολικά η διαδικασία

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής προϋποθέτει την πρωτύτερη διενέργεια ενός τυπικού κλινικοεργαστηριακού ελέγχου που ολοκληρώνεται το πρωί της επεμβάσεως. Κατόπιν τούτου ακολουθεί η επέμβαση που γίνεται με μέθη και τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Στα Κέντρα Πλαστικής Χειρουργικής Αναγέννηση, η επέμβαση της διόρθωσης των αφεστώτων ώτων μπορεί να γίνει με πολλές τεχνικές ( Mustarde, Chong ). Η τεχνική που ακολουθούμε είναι τροποποίηση της μεθόδου του πλήρους απογαντισμού του πτερυγίου απο δέρμα με τομή στην οπίσθια επιφάνειά του.

Κατόπιν τούτου γίνεται χάραξη του ωτιαίου χόνδρου (scorring) έτσι ώστε να είναι δυνατή η προς τα πίσω καμπή του και η αποκατάσταση της σωστής γωνίωσής του ως προς το κρανίο. Εν συνεχεία γίνεται αποκατάσταση με κάλυψη του δέρματος και συρραφή του ενδοδερμικώς στην οπίσθια επιφάνεια του ωτός.

Για την αποφυγή αιματώματος γίνεται ιδιαίτερα προσεκτική επίδεση που διαρκεί περί τις 11 ημέρες. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής λαμβάνει από του στόματος αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη/αποιδηματική αγωγή ενώ επισκέπτεται το ιατρείο για παρακολούθηση ανά 2 με 3 ημέρες.

Η αφαίρεση των επιδέσεων περι την 11η ημέρα ήδη εντυπωσιάζει τον ασθενή γιατί μολονότι τα αυτιά είναι αρκετά πρησμένα ήδη έχει διασαφηνιστεί η τελική τους θέση και διαφαίνεται η επιτυχία της επεμβάσεως. Μετέπειτα απαιτείται η χρήση μόνον ελαστικής ταινίας (σαν αυτές που φορούν οι τενίστες ) κατά τις ώρες του ύπνου.

Παράλληλα η ωτοπλαστική χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές για να αποκαταστήσει συγγενή προβλήματα διαμαρτιών του ωτός (stahls ear, cap ear κ.τ.λ.) καθώς και να διορθώσει τραυματισμούς του.

Πολύ συχνά τα σκουλαρίκια στις κυρίες είτε διανοίγουν μεγάλες οπές στο λοβίο είτε το διασχίζουν εντελώς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αποκατάσταση είναι δυνατή μέσω λεπτών επεμβάσεων ( π.χ. z-plasty ) που επαναφέρουν την ομαλή ανατομία της περιοχής.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής

Η βελτίωση της εικόνας του ασθενούς μετά από επιτυχημένη ωτοπλαστική είναι εμφανέστατη διότι συνοδεύεται και από σημαντική βελτίωση και της ψυχολογίας του. Οι δε γυναίκες είναι εντυπωσιακά ευδιάθετες και χαρούμενες και η γενική εντύπωση στον περίγυρό τους είναι πως ομόρφυναν, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί το που ακριβώς αποδίδεται αυτό.

Ο ορισμός άλλωστε της ομορφιάς δεν είναι άλλος από την αναγνώρισή της όταν αυτή απλά υπάρχει (Marcel Proust, Γάλλος συγγραφέας).

Η  ωτοπλαστική, μπορεί να γίνει και σε παιδική ηλικία κυρίως στο ανδρικό φύλο έτσι ώστε να αποφευχθούν τα επικριτικά σχόλια των συμμαθητών στο σχολείο.

Ο χρόνος της επούλωσης και της επιστροφής του ασθενή στις δραστηριότητές του, εξαρτάται από τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί.

 ΔΡ. ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ –  ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣΟ Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και Διευθύνοντα Συμβούλου των Ιατρείων Πλαστικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, καθώς και του Διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» Αποτελεί μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.), καθώς και των Διεθνών Εταιριών: ISPRAS, HESPRAS, EBOPRAS, IPRAS.