ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ / ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΑΥΤΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Τι είναι η βλεφαροπλαστική

Η κορωνίδα της γοητείας κάθε όμορφου προσώπου κρύβεται στο βλέμμα, την εικόνα και το χρώμα που τα μάτια δίνουν σε αυτό. Κατ´ αυτήν την έννοια η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που αποκαθιστά την νεανική εικόνα των οφθαλμών γιατί απομακρύνει την χαλάρωση του δέρματος και διορθώνει τις κήλες λίπους που δημιουργούν τις γνωστές σε όλους μας σακούλες δίνοντας λάμψη και ζωντάνια σε ένα κουρασμένο βλέμμα.

Το φαινόμενο hollow eye

Για πολλά όμως χρόνια η βλεφαροπλαστική ενοχοποιούσε το λίπος που προέπυπτε, κυρίως στο κάτω βλέφαρο, για την άσχημη εικόνα των οφθαλμών. Ως συνέπεια αυτού οι τεχνικές που είχαν αναπτυχθεί απογύμνωναν την περιοφθάλμιο χώρα απο λιποκύτταρα, δίδοντας γένεση σε αυτό που ονομάστηκε hollow eye ή αλλιώς εικόνα του κενού οφθαλμού. Αυτό περιγράφει την εικόνα ενός οφθαλμικού βολβού περιτριγυρισμένου απο έναν κενό θα λέγαμε κόγχο.

Η σύγχρονη τεχνική βλεφαροπλαστικής με αυτομεταμόσχευση λίπους

Οι σύγχρονες απόψεις και τεχνικές βλεφαροπλαστικής έχουν αντιληφθεί την αντιαισθητική εικόνα που προκύπτει από την απογύμνωση της περιοφθαλμίου χώρας από το λίπος της. Επιπρόσθετα δε στοχεύουν στην αποκατάσταση των ελλειμάτων όγκου στην περιοχή με την αυτομεταμόσχευση λίπους. Άρα όχι μόνο δεν αφαιρούμε πλέον το λίπος της περιοχής αλλά είτε το ανατάσσουμε ανατομικά στο βάθος του οφθαλμικού κόγχου, όπου είναι και η φυσιολογική ανατομική του θέση, είτε το συμπληρώνουμε με λίπος που λαμβάνουμε με κατάλληλες τεχνικές από άλλα σημεία του σώματος.

Η καινοτόμος τεχνική βλεφαροπλαστικής

Στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής υπό την αιγίδα του ISAPS που πραγματοποιήθηκε 18-22 Σεπτεμβρίου στο Ριο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας ανακοινώθηκε μια νέα τεχνική βλεφαροπλαστικής με αυτομεταμόσχευση λίπους που συνδυάζει τις περίπλοκες τεχνικές της αφαίρεσης δέρματος με σύγχρονη αφαίρεση μυός, της αποκατάστασης του προπίπτοντος λίπους των κάτω βλεφάρων, της έξω κανθοπηξίας ( συρραφή του έξω ορίου του οφθαλμού στο χείλος του κόγχου έτσι ώστε και να μην αλλάξει το σχήμα των ματιών και να συντηρηθεί η νεανική τους εικόνα ) με τις λεπτές τεχνικές των μικρομεταμοσχεύσεων λίπους τόσο περιοφθαλμικά όσο και στην περιοχή ακριβώς κάτω από τα φρύδια.

Καθίσταται σαφές ότι η Πλαστική Χειρουργική δεν εφησυχάζει αλλά συνεχώς αναζητά την βελτίωση της ανθρώπινης εικόνας στοχεύοντας στο αρμονικό, το φυσικό και το ωραίο. Η βλεφαροπλαστική με αυτομεταμόσχευση λίπους αποτελεί άλλη μία έκφανση προς αυτήν την κατεύθυνση αποκαθιστώντας ιδανικά την περιοχή των βλεφάρων διορθώνοντας τα ελλείματα όγκου που επιφέρει ο χρόνος και η πτώση των ιστών και αντιμετωπίζοντας συνολικά το πρόσωπο σαν κυρίαρχη αισθητική μονάδα.

Η Βλεφαροπλαστική εφαρμόζεται από την ηλικία των 18 ετών και άνω. Στις νεαρές ηλικίες αντιμετωπίζονται αισθητικά προβλήματα που οφείλονται στην κληρονομικότητα. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν τη Βλεφαροπλαστική για να αντιμετωπίσουν τα σημάδια του γήρατος που εμφανίζονται στην περιοχή των ματιών.

Η Βλεφαροπλαστική αποτελεί μια επέμβαση η οποία πλέον δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή, αρκεί να γίνεται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Πραγματοποιείται σε μιάμιση με δύο ώρες περίπου, ενώ ο ασθενής λίγη ώρα μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.
Σε μία περίπου εβδομάδα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του.

 ΔΡ. ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ –  ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣΟ Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και Διευθύνοντα Συμβούλου των Ιατρείων Πλαστικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, καθώς και του Διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» Αποτελεί μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.), καθώς και των Διεθνών Εταιριών: ISPRAS, HESPRAS, EBOPRAS, IPRAS.