Ανισομαστία ( Ασυμμετρία Μαστών)

ΑΝΙΣΟΜΑΣΤΙΑ

Διόρθωση της ασυμμετρίας των μαστών

Περισσότερος από τον μισό γυναικείο πληθυσμό παρουσιάζει μορφολογικές διαφορές στους μαστούς, χωρίς όμως σημαντικό αντίκτυπο. Υπολογίζεται πως περίπου το 5,2% των αισθητικών επεμβάσεων που γίνονται στο στήθος, πραγματοποιούνται για την διόρθωση της ανισομαστίας.

Τι είναι η ανισομαστία

Με τον όρο ανισομαστία χαρακτηρίζουμε την ασυμμετρία στο μέγεθος, στο σχήμα, στην θέση των 2 μαστών ή ακόμα και της θηλής. Η ανισομαστία μπορεί να είναι ανεπαίσθητη ή να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους μαστούς. Η ανισομαστία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας, προκαλώντας της χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση ή ακόμα και κατάθλιψη.

Επηρεάζει όμως και πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητάς της, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες σχετικά με την προσαρμογή των ρούχων ή του στηθόδεσμου.

Κατηγορίες ανισομαστίας

  • Ασυμμετρία σχήματος
  • Ασυμμετρία μεγέθους
  • Ασυμμετρία θηλών
  • Ασυμμετρία στην περιοχή γύρω από την θηλή
  • Ασυμμετρία του δέρματος κάτω από το στήθος
Συνδυασμός ανισομαστίας με άλλες επεμβάσεις

Η επέμβαση για την διόρθωση της ανισομαστίας μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις που θα χρειαστούν, όπως:

Οι συνδυασμοί είναι πολλοί, καθώς η κάθε περίπτωση ανισομαστίας είναι μοναδική και αντιμετωπίζεται διαφορετικά

Είδη Ανισομαστίας

Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι ασυμμετρίας:

Η αναπτυξιακή ασυμμετρία είναι το πιο κοινό είδος ανισομαστίας. Κατά την αναπτυξιακή ασυμμετρία, οι μαστοί έχουν κανονικό σχήμα, αλλά παρουσιάζουν διαφορά στο μέγεθος. Ένα ακόμα κοινό είδος ανισομαστίας που εμπεριέχεται σε αυτή την κατηγορία, είναι όταν ο ένας μαστός είναι μικρός και έχει κωνικό σχήμα και ο άλλος είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος, χωρίς κωνικό σχήμα και με πτωτική τάση.

Ο σωληνωτός μαστός αποτελεί μια ανωμαλία η οποία αφορά στο σχήμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μαστός έχει ένα σωληνοειδές σχήμα, το παρέγχυμα του εγκλωβίζεται και περιορίζεται πίσω από τη θηλή και συνήθως έχει πολύ μικρό μέγεθος, με πτωτική τάση και δυσανάλογα μεγάλη θηλή. 

Το συγκεκριμένο σύνδρομο αποτελεί μια εκ γενετής ανατομική ανωμαλία. Προκύπτει στην περίπτωση που εντοπίζεται απουσία των υποκείμενων μυών και σε ορισμένες περιπτώσεις, των πλευρών. Το σύνδρομο αυτό προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη του θώρακα και του άνω άκρου.

Dr. Boukouvalas is a Lecturer at the Aristotle University of Thessaloniki. Scientific Director of the Medical team and CEO of Anagenesis as well as Director of the Metropolitan Hospital Plastic, Reconstructive & Cosmetic Surgery Clinic. Also a member of ISPRAS, HESPRAS, EBOPRAS, IPRAS.

Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης της ανισομαστίας, θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες:

  • Το μέγεθος των μαστών
  • Το σχήμα των μαστών
  • Την επιθυμία να διορθωθεί ο ένας ή και οι δύο μαστοί

Στην περίπτωση που το πρόβλημα της ανισομαστίας εντοπίζεται μόνο στο μέγεθος, τότε υπάρχουν οι εξής 3 επιλογές:

Η 1η επιλογή είναι να μεγαλώσει ο μικρότερος μαστός με την προσθήκη ενός ειδικού ενθέματος σιλικόνης ή με την μεταφορά λίπους στο σημείο. Η επέμβαση της αυξητικής μαστών αποτελεί μια άριστη επιλογή για την διόρθωση της ασυμμετρίας, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει πτωτική τάση των μαστών και αφήνει ελάχιστες ουλές.

Η 2η επιλογή είναι να μικρύνει ο μεγαλύτερος μαστός με μια επέμβαση μειωτικής στήθους. Η συγκεκριμένη επέμβαση θα αφήσει ορισμένες ουλές στο στήθος, αλλά συνήθως προσφέρει μια καλύτερη μακροχρόνια λύση, σε σύγκριση με την απόκτηση ενθεμάτων στήθους.

Η 3η επιλογή είναι να εφαρμοστεί και στους 2 μαστούς η ίδια τεχνική επέμβασης, είτε πρόκειται για αυξητική στήθους, είτε για μειωτική, αλλά σε διαφορετικό ποσοστό στον κάθε μαστό, ώστε να επέλθει η συμμετρία μεταξύ τους.

Ο Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας, με 32 έτη εμπειρίας και 15.000 χειρουργικά περιστατικά, μπορεί να σου προσφέρει το σώμα και την εμφάνιση που πάντα ονειρευόσουν.

Έλα σήμερα κιόλας σε επικοινωνία μαζί του και κλείσε το ραντεβού σου.

THE FIRST STEP OF YOUR JOURNEY STARTS WITH A DISCUSSION

by Dr. Boukouvalas

CONTACT US

Syntagma
Ermou 6 Athens
210 3242222 infoath@drboukouvalas.gr
Kifisia
Kolokotroni 4
210 8080051
kifisia@drboukouvalas.gr
Glyfada
Marangou 3
210 9680240
glyfada@drboukouvalas.gr
Thessaloniki
Komninon 8
2310 278570
infothes@drboukouvalas.gr
Cyprus
Nikodimou Milona 17,
Lykavitos Nicosia
0030 210.80.10.000 info@drboukouvalas.gr