Γυναικομαστία: Αίτια, Αντιμετώπιση, Κόστος Επέμβασης

In males the benign breast swelling that looks like a woman’s breast is called gynecomastia. This augmentation may be related to breast tissue, subcutaneous fat and skin. It is anti-aesthetic for men because they cannot hide their breasts and thus they become the subject of comments.
Gynecomastia can be divided into two different categories depending on the cause of the problem. In pseudogynecomastia and in true gynecomastia

Pseudogynecomastia

Η ψευδογυναικομαστία μπορεί να οφείλεται σε εναπόθεση λίπους λόγω παχυσαρκίας, ή σε περίσσεια δέρματος μετά από απώλεια βάρους. Στην αληθή γυναικομαστία: που οφείλεται σε πραγματικό πολλαπλασιασμό γαλακτοφόρων πόρων και του αδένος. Η ψευδογυναικομαστία μπορεί να υπάρχει σε παχύσαρκα άτομα και να μείνει και μετά την απώλεια βάρους. Αυτή είναι και η περίπτωση που χειρουργείται άμεσα, χωρίς δηλαδή να ψάξουμε για άλλα αίτια.

Gynecomastia

This disorder can be:

Normal as a result of physiological changes in hormones

Νεογνική: Είναι διογκωμένοι οι μαστοί στα νεογνά κατά τη γέννησή τους. Οφείλεται σε ορμόνες της μητέρας και μετά από μερικές εβδομάδες υποχωρεί.

Αληθής γυναικομαστία

Στην αληθή γυναικομαστία προϋπάρχει μία ενδοκρινής διαταραχή η οποία πρέπει να εξετασθεί. Σε αυτήν την περίπτωση αν θεραπευτεί η αιτία και ακόμη παραμείνει η γυναικομαστία, θα χρειαστεί να χειρουργηθεί.

This disorder can be:

Normal as a result of physiological changes in hormones

Νεογνική: Είναι διογκωμένοι οι μαστοί στα νεογνά κατά τη γέννησή τους. Οφείλεται σε ορμόνες της μητέρας και μετά από μερικές εβδομάδες υποχωρεί.

Εφηβική: Μερική διόγκωση μαστών σε αρκετά αγόρια οφείλεται στην έκκριση ορμονών λόγω της φυσιολογικής ανάπτυξης. Η διόγκωση είναι μικρή, δεν δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα και φεύγει σε 1-3 χρόνια οπότε δε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Κλιμακτηριακή: Σε ηλικία που οι γεννητικές λειτουργίες του άνδρα εξασθενούν μπορεί σπάνια να εμφανισθεί διόγκωση των μαστών. Η ηλικία στην οποία μπορεί να συμβεί αυτό ποικίλει και μπορεί να χρειαστεί ενδοκρινολογική διερεύνηση.

Endogenous resulting from a pathological dysfunction of a gland. This case requires a complete history, physical examination and laboratory tests to find the cause. It needs immediate surgery but the existing disease should be cured.

Extrinsic από ορισμένα φάρμακα

How is the procedure performed?
& πόσο χρόνο διαρκεί συνολικά η διαδικασία

It can be applied from the age of about 18 years.

Ανάλογα με την περίπτωση γίνεται είτε ολική είτε τοπική αναισθησία και μέθη. Ολική γίνεται μόνο σε περίπτωση που απαιτείται αφαίρεση και του μαζικού αδένα. Γίνονται δύο μικρές τρυπούλες στο δέρμα της περιοχής του μαστού μία στη κάθε πλευρά και με τη κάνουλα της Vibro-Lipo αναρροφάται το λίπος ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η γυναικομαστία. Είναι σύντομη, ασφαλής και δεν αφήνει ουλές.

Μετά την επέμβαση φοράτε έναν ειδικό κορσέ. Μπορείτε να πάτε σπίτι σας την ίδια ημέρα. Τα 2-3 ράμματα αφαιρούνται σε 8 ημέρες. Το οίδημα και οι εκχυμώσεις φεύγουν σε 1-2 εβδομάδες. Το τελικό σχήμα θα χρειαστεί ένα περίπου μήνα για να φανεί.


Σε περίπτωση περίσσειας δέρματος γίνεται αφαίρεσή του με τομές γύρω από τη θηλή και στη συνέχεια προσεκτική συρραφή. Η τεχνική αυτή ελαχιστοποιεί τα μετεγχειρητικά σημάδια.

THE FIRST STEP OF YOUR JOURNEY STARTS WITH A DISCUSSION

by Dr. Boukouvalas