ΑΥΞΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ PRP (PLATELET RICH PLASMA)

Τι είναι η PRP

Η ενέσιμη θεραπεία του δέρματος με αυτόλογο υλικό PRP, έγκειται στην ενδοδερμική έγχυση πλάσματος το οποίο προέρχεται από το αίμα του ιδίου του ενδιαφερόμενου αφού αυτό φυγοκεντρηθεί και προετοιμαστεί κατάλληλα.

Στα Κέντρα Πλαστικής Χειρουργικής Αναγέννηση, εφαρμόζουμε τη θεραπεία PRP τόσο για την αναζωογόνηση του δέρματος όσο και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Το PRP (Platelet Rich Plasma) είναι το πλάσμα του ενδιαφερόμενου, που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια τα οποία ενεργοποιούνται με συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου να απελευθερώσουν ενδοδερμικά πολλαπλούς αυξητικούς παράγοντες.

Πως πραγματοποιείται

Αυτό το ενεργοποιημένο πλέον PRP εγχέεται με πολλαπλές ενέσεις εντός του χορίου του δέρματος και σε όλη την έκταση της υπό θεραπεία περιοχής. Οι αυξητικοί παράγοντες από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια απελευθερώνονται εντός του χορίου επιφέροντας συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες (όπως οι VEGF, FGF, PDGF, IGF, EGF), οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά την κυτταρική ανάπτυξη, την αγγειογένεση, την αναγέννηση του κολλαγόνου και την αναδιαμόρφωση – ανάπλαση του χορίου, δρώντας επομένως ευοδωτικά στην αναζωογόνηση του δέρματος.

PRP για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η ενέσιμη θεραπεία PRP ενδείκνυται επίσης και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αφού ορισμένοι από τους αυξητικούς παράγοντες των ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων (όπως οι IGF, FGF, VEGF) επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των τριχοθυλακίων είτε μέσω της βελτίωσης της αγγείωσης αυτών είτε άμεσα επιδρώντας στην αύξηση των κυττάρων τους.

Ποια είναι τα αποτελέσματα

Η τελική θετική επίδραση του PRP έγκειται κλινικά στην ελάττωση της τριχόπτωσης, την αύξηση του πάχους των τριχών και την ενίσχυση της βιωσιμότητας αυτών.

Η ενέσιμη θεραπεία δέρματος PRP είναι ασφαλής και δεν παρουσιάζει παρενέργειες αφού πρόκειται ουσιαστικά για υλικό το οποίο προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό του ενδιαφερόμενου (αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες), χωρίς προσμείξεις ετερόλογων – ξένων ή αλλεργιογόνων υλικών.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας PRP γίνονται άμεσα αντιληπτά σε διάστημα 2-3 εβδομάδες από την πρώτη κιόλας εφαρμογή.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται

Η συνιστώμενη μεθοδολογία της θεραπείας αυτής είτε προκειμένου για δερμοανάπλαση είτε προς αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι τρεις εφαρμογές ανά μήνα και μία επαναληπτική θεραπεία ανάλογα με το βαθμό αντίδρασης του δέρματος 4-6 μήνες μετά. Η συντήρηση του αποτελέσματος γίνεται με μία επαναληπτική θεραπεία κάθε 10-12 μήνες.

Αντενδείξεις

Αντενδείξεις της θεραπείας με αυτόλογο υλικό PRP είναι:

 • Περιπτώσεις καρκίνου δέρματος (βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μελάνωμα)
 • Σε χημειοθεραπεία
 • Σε αιματολογικά νοσήματα (θρομβοκυττοπενία, υποϊνωδογονεμία κ.α.)
 • Σε δυσλειτουργίες των αιμοπεταλίων
 • Σε αντιπηκτική θεραπεία
 • Σε αιμοδυναμική αστάθεια
 • Σε τοπική δερματική μόλυνση ή σήψη
 • Σε χρόνια ηπατικά νοσήματα
 • Σε ηπατίτιδα
 • Σε βαριά αυτοάνοσα νοσήματα (όπως πολλαπλή σκλήρυνση, λύκος, δερματομυοσίτιδα)
 • Σε γυροειδή αλωπεκία
 • Σε αλλεργία σε τοπικό αναισθητικό
 • Σε κύηση και γαλουχία.

Η θεραπεία αυτή συνίσταται για την ανάπλαση του δέρματος αλλά και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Η συνιστώμενη μεθοδολογία είτε για δερμοανάπλαση είτε για αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι τρεις εφαρμογές ανά μήνα και μία επαναληπτική θεραπεία ανάλογα με το βαθμό αντίδρασης του δέρματος 4-6 μήνες μετά. Η συντήρηση του αποτελέσματος γίνεται με μία επαναληπτική θεραπεία κάθε 10-12 μήνες.

Όνομα: (υποχρεωτικό)

Επίθετο: (υποχρεωτικό)

Email: (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο: (υποχρεωτικό)

Δεν είμαι ρομποτ:

 ΔΡ. ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ –  ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣΟ Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και Διευθύνοντα Συμβούλου των Ιατρείων Πλαστικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, καθώς και του Διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής – Αισθητικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» Αποτελεί μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.), καθώς και των Διεθνών Εταιριών: ISPRAS, HESPRAS, EBOPRAS, IPRAS.